A csodálatos szőlőmag – Óriási erő egy kicsi magban

szolomag_termekek_organique

A szőlőt, mind táplálkozási, mind gyógyászati célból évezredek óta használják. Már az egyiptomiak is fogyaszthatták, számos ősi görög filozófus is tett említést a szőlő gyógyító erejéről. Az európai népi gyógyítók kenőcsöt készítettek a bőr- és szembetegségek kezelésére. A szőlőleveleket vérzés, gyulladás és fájdalomcsillapító hatása miatt alkalmazták.

A szőlő magjának kivonata egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak.

Volt idő, hogy a szőlőmag jelentéktelen élelmiszeripari hulladékként volt kezelve, noha valójában nagyon értékes bioaktív anyagokban gazdag alapanyag. Amit azóta számos kutatással alá is támasztottak, és használni kezdték élelmiszerként és kozmetikai alapanyagként is.

Óriási erő rejlik ebben a pici magban, legyen az szőlőmagőrlemény, -olaj vagy -kivonat, az egészségre, szépségre gyakorolt pozitív hatásai igencsak említésre méltóak.

A bőrön keresztül felszívódva a bőr szépségére, üdeségére és feszességére rendkívül hatékony, így kitűnő választás a mindennapi arcápolás főszereplőjeként, csakúgy, mint speciális bőrszépítő kezelések, masszázsok egyik fő hatóanyagaként is.

A szőlőmagból készült kivonat jótékony hatásait 1936-ban Dr. Szentgyörgyi Albert írta le – és ő mondta ki először, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst.

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amik a szabadgyökök kialakulása ellen hatnak, megakadályozva, hogy azok roncsolják a sejteket. A sejtek és szövetek antioxidáns mennyiségének csökkenése felelős az öregedési folyamatokért. Az antioxidánsok lassítják az öregedési folyamatokat, és csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát, javítják a közérzetet és az egészségi állapotot.

A szabadgyökök által okozott káros folyamatok az antioxidánsok beiktatásával fordíthatóak vissza.

A vírusok, baktériumok mellett az immunrendszer ellen hatnak az un. szabadgyökök is. A szabadgyökök egy része részt vesz a szervezet önfenntartó mechanizmusában, a szervezet védelmi rendszerének része a szervezetbe jutott kórokozók elpusztítása révén, és olyanok is vannak, amik pl. szabályozzák a véralvadást és vérnyomást.

De mennyiségük csak addig optimális a szervezetben, amíg a szervezet a maga által termelt szabadgyököket képes semlegesíteni is.

Ha az egyensúly felborul, és az optimálisnál több szabadgyök kerül a szervezetbe, akkor azok túlzott mértéke már veszélyt jelet az ép sejtekre is, mivel a testen belül oxidációs folyamatokat indít el. Reaktív részecskék lévén a szabadgyökök egy másik elektronnal új kémiai kötést tudnak létrehozni, ezáltal képesek a test ép szöveteinek kémiai kötéseit felbontani és helyettük új, de nem megfelelő kötéseket kialakítani.

Szabadgyök termelődik vörös hús fogyasztásának hatására, de keletkezik pl. a dohányzás, gyógyszer- és alkoholfogyasztás során is, ahogyan az UV sugárzás, a légszennyezés, a mérgező vegyszerekkel való érintkezés is juttatnak szabad gyököket a szervezetbe.

Ezen kívül az emésztési képességek is befolyásolják a szabad gyökök mennyiségét, sőt még a tiszta levegő belélegzésével is jut a szervezetbe szabadgyök, mivel egy normálisan lélegző ember esetében a belélegzet oxigén 95%-a hasznosul, a maradék 5% szabadgyökökké alakul.

A szőlőmagok a szőlőszem belsejében találhatóak – általában párosával. A belőlük készült őrlemény, olaj és kivonat rendszeres fogyasztása jelentősen növeli a vérben fellelhető antioxidánsok mennyiségét (főként a kékszőlő magjából készült termékek).

Mi található a szőlőmagban?

A szőlőmag tartalmaz rostokat, fehérjéket, olajokat, tanninokat, E-vitamint, nagy mennyiségben a koncentráltan erőteljes antioxidánsként működő OPC (oligomerikus proanthocianidin) vegyületet, valamint a szőlő kék színét adó egyik leghatákonyabb antioxidáns hatású bioflavonoidot, a resveratolt.

A szőlőmag az OPC leggazdagabb forrása a Föld összes növénye közül. Az OPC az egyik leghatásosabb szabadgyök-söprögető, ami megszünteti a szabadgyökök által okozott láncreakciókat és megakadályozza az emberi sejtek és szövetek károsodását, idő előtti öregedését. Antioxidánsként 18, 5-szer erősebb a C-vitaminnál, 50-szer erősebb az E-vitaminnál.

A rezveratrol hatását magyarázza az un „francia paradoxonnak” nevezett jelenség, amelyet epidemiológiai vizsgálatok során figyeltek meg.

A francia paradoxon lényege, hogy a sok zsiradékot tartalmazó francia étrend – főként magas sajt-, vaj- és állatizsiradék-fogyasztás – ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Franciaországban alacsonyabb, mint más, átlagosan kevesebb zsírt fogyasztó, hasonló fejlettségű országokban.

1991-ben a paradoxon feloldását a franciák által nagyobb mennyiségben fogyasztott vörösbor egészségre gyakorolt jótékony hatásában jelölték meg. Kutatások bebizonyították, hogy a nagy testű, mély színű vörösborok az antioxidáns anyagok leggazdagabb forrásai, a bennük található rezveratrol csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét.

Szőlőmagolaj

A szőlőmagokból hidegen sajtolással állítják elő. Ennek során a magokat megtörik, rostálják, megszárítják, portalanítják, majd nagy nyomáson kipréselik belőlük az olajat.

A szőlőmagolaj többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, nagyon gazdag E-vitaminban.

Bioaktív hatóanyagai: bioflavonolok, antioxidánsok, klorofill, oligomer procianidinok, polifenolok (pl. resveratrol), fenolok, tokoferol (E-vitamin), szteroidok. Tartalmaz A-, C-, F-vitamint és B-vitaminokat.

Telítetlenzsírsav-összetételének köszönhetően kedvezően hat az idegrendszerre és az érrendszerre. Szabályozza a sejtek vérellátását – segítve ezzel a bőr és a kollagénrostok rugalmasságának megőrzését, lassítja az öregedést, védi a sejteket a káros hatásoktól.

Baktericid tulajdonsága miatt eredménnyel használható az ekcémás, száraz bőr tüneti kezelésében, és egyéb, gyulladásos folyamatok gyógyításában. Tápláló összetevői, valamint könnyű és gyors felszívódása miatt igen hatékony bőr- és hajápoló, és a narancsbőr elleni küzdelemben is bevethető. Előnyös élettani tulajdonságainak köszönhetően az egyik legértékesebb növényi olajfélének tartják.

Szőlőmagőrlemény (szőlőmag por)

A szőlőmag felhasználásának másik lehetősége a hideg sajtolással kipréselt szőlőmagok mikroőrleménnyé alakítása, amelynek eredményeképpen minden a szőlőmagban megtalálható antioxidáns még koncentráltabban lesz jelen. A szőlőmagőrlemény por állagú, és 100%-osan felszívódik a szervezetben.

Az őrleményben van rutin, kaempferol, kvercetin, rezveratrol, katechin, epikatechin, oligomer proantocianidin, P1-, P2-, B1-, B2-, B3-vitamin, értékes ásványi anyagok (vas, magnézium, réz, cink, szelén, kálium).

Külsőleg alkalmazva rugalmassá teszi a bőrt, ránctalanít. Belsőleg gyulladáscsökkentő, élénkíti az agyműködést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, megakadályozza az érelmeszesedést, fokozza a véráramlást, csökkentve a hisztamin termelődését enyhíti az allergiás tüneteket, védi a szaruhártyát. Magas rosttartalmával segíti az emésztőrendszer egészségének megőrzését.

A szőlőmag kivonata

A gyógyszerészeti minőségű kivonatok készítéséhez magas hőmérséklet és oldószerek kellenek.

A kivonat legfőbb hatóanyagai a polifenolok közé tartozó proantocianidinek vagy OPC (oligomer proantocianidin) vegyületek. A proantocianidin antioxidáns tulajdonságokkal bíró bioflavonoid, ami segíti fenntartani a jó vérkeringést, erősíti a hajszálerek falát.

Szerepe van a bőr rugalmasságának megőrzésében, fékezi a ráncok képződését és óvja a bőrszövetet melanoma ellen. Ezen kívül nem csak a bőrt, de a hajat és a körmöket is ápolja, egészségesen tartja.

Ismerd meg szőlőmag kivonatot tartalmazó termékeinket: